İngilizce akıcı konuşmaya giden yol DillBill'den geçiyor. 150TL İndirim kuponu ile abone ol.
Üniversiteye geçiş, liseye geçiş, okullardaki sınavlar… Daha pek çok farklı sınav sayabiliriz. Her bir sınavın amacı farklıdır. Bu bağlamda ülkemizde çeşitli alanlara özgü İngilizce yeterlilik sınavları yapılmaktadır. İngilizce sınavlar farklı amaçlara hizmet edebilir. Örneğin; üniversiteye yerleşmek ya da iş başvurularında kullanılabilir. Bunlar gibi pek çok farklı sebep sayabiliriz.
Ülkemizde birbirinden farklı İngilizce yeterlilik sınavları yapılmaktadır. Bu yeterlilik sınavlarından biri de “YDS” olarak bilinir. YDS, oldukça popüler olan İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir. Bu yüzden YDS ile ilgili başta “YDS Sınavı Nedir?” sorusu olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. YDS ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilmek ve YDS’nin detaylarını öğrenebilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

YDS Sınavı Nedir?
YDS’nin açılımı “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı” şeklindedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılır. Geçmişteki KPDS, ÜDS ve KPSS Yabancı Dil sınavlarının kaldırılmasıyla ortaya çıkmış bir sınav türüdür. Yani YDS, bu sınavların yerini almıştır. Bu sınavda kelime bilgisi, okuma ve anlama gibi alanlarda kişilerin seviyesi ölçülür. Ayrıca YDS çoktan seçmeli olan bir test sınavıdır.
YDS Sınavına Kimler Girebilir?
Şu nitelikteki kişiler YDS sınavına girebiliyor;
- Yabancı dil bilgi seviyesini belirlemek isteyen yüksek okul ya da üniversite mezunları,
- Kamu personeli olabilmek için KPSS’ye girecek olan kişilerden, çalışmak istedikleri kurumun isteği doğrultusunda yabancı dil bilgi seviyesini belirlemek isteyenler,
- DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı) ya da TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) girecek olan kişiler,
- Yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyen, lisans programlarının son sınıf ya da sondan bir önceki sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
- Doktora, doçent veya sanatta yeterlilik adayları
Genel olarak bu kişiler YDS’ye girebiliyor. Ancak aynı zamanda YDS’ye girebilmek için herhangi bir eğitim şartı aranmamaktadır. Bunun yanında lise mezunu olmayan kişiler, YDS puanlarını kullanamaz. Ayrıca yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de lise son sınıfta ya da dengi okullarda eğitim görüyor olmaları gerekmektedir.

YDS Sınavları Ne Zaman Oluyor?
YDS sınavları senede 3 kere yapılır. Bunlar;
- YDS 1: İlkbahar YDS Sınavı
- YDS 2: Sonbahar YDS Sınavı
- YDS 3: Kış YDS Sınavı
YDS sınavları, İlkbahar Dönemi ve Sonbahar Dönemlerinde yapılmaktadır. YDS sınavlarıyla alakalı net tarihler ve başvuru için ÖSYM sitesini ziyaret edebilirsiniz
YDS Sınavı İçin Hangi Seviyede Olmak Gerekir?
Bilindiği üzere 6 adet İngilizce dil seviyesi bulunmaktadır. YDS sınavı için şu seviyede olmak gereklidir şeklinde net bir cümle kurulamaz. Çünkü YDS sınavından elde etmek istediğiniz sonuca göre olmanız gereken seviye farklılık gösterir. Bunun yanında YDS sınavı için B2 seviye (Intermediate), ideal seviye olarak görülmektedir. Eğer sınava hazırlanmak için 7-8 ay gibi uzun bir süreniz varsa, B1 seviye (Pre-Intermediate) de uygun görülmektedir.

YDS’de Hangi Dil Sınavları Var?
YDS İlkbahar Döneminde İngilizce, Arapça, Almanca, Bulgarca, Danimarkaca, Çince, Farsça, Ermenice, Hollandaca, Gürcüce, İtalyanca, İspanyolca, Korece, Lehçe, Japonca, Macarca, Rumence, Rusça, Portekizce, Fransızca, Sırpça Yunanca ve Ukraynaca dil sınavlar yapılmaktadır.
YDS Sonbahar Döneminde ise İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca dil sınavları yapılmaktadır.
YDS ve YÖKDİL Arasındaki Fark Nedir?
Farklı dil sınavları varken “YDS Neden Yapılır?” sorusunu sorabilirsiniz. Çünkü YDS ve diğer dil sınavları farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Bunun yanında YDS ve YÖKDİL arasındaki farklar sık sık sorulmaktadır. Şöyle ki;
İki sınavın soru tipleri farklıdır. Örneğin, YDS sınavı diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma üzerine bölümler vardır. Ancak YÖKDİL’de bunlar yoktur. Hal böyle olunca “YDS Sınavı Zor Mu?” sorusu sık sık soruluyor. YÖKDİL’e kıyasla YDS daha zordur diyebiliriz. Son olarak iki sınav sonucunun kullanıldığı yerler de farklıdır.